Home » 2017 » November » 28 » Roboti i STEM eksperimenti oduševili učenike naše škole
01:21
Roboti i STEM eksperimenti oduševili učenike naše škole

 

 
 

U okviru Evropske sedmice robotike, Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA i STEM akademija organizovali su u srijedu, 22.11.2017. godine niz inspirativnih i besplatnih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola u Tuzli.

EU Robotics Week – ERW je projekat namijenjen promociji robotike, programiranja i općenito STEM edukacije u gradovima Evrope. ERW je osnovan 2011. godine na Evropskom forumu za robotiku te se od tada jednom godišnje, ove godine u periodu od 17.-26. novembra, obilježava sedmica robotike širom Evrope. Održavaju se radionice, predavanja, takmičenja, izložbe sa ciljem predstavljanja robotike i tehnologije što široj populaciji, a prvenstveno djeci.

Ove godine se ERW po prvi puta obilježava u BIH. Partner ERW 2017 projekta u Tuzli bili su Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA i STEM akademija. Na njihove radionice su bile pozvane osnovne i srednje škole u Tuzli, kao i i svi koji su zainteresovani da nauče nešto o LEGO robotima, mBot robotima i STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) edukaciji općenito. ERW u Tuzli je u fokus stavio najmlađu populaciju i razvijanje njihovih afiniteta prema robotici, ali i tehnici i tehnologijama uopšte.

Kroz zabavno učenje i igru sa LEGO WeDo, LEGO EV3 i mBot robotima, ali i STEM eksperimentima, 180 djece iz 5 osnovnih i srednjih škola iz Tuzle i OŠ Klokotnica s oduševljenjem je ušlo u čaroban svijet robotike i drugih STEM oblasti. Djeca su naučila šta su senzori, kako se robot kreće, kako ga programiramo. Na STEM dijelu radionice naučili su šta je strujni krug, svirali na podnom pianu, igrali igru frustracije i igru operacije, koje su za njih pripremili i iskodirali polaznici STEM akademije.

Za sve zainteresovane najavljujemo skoro održavanja Sata kodiranja (Hour of Code) na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA, gdje ćemo osnovama, ali i naprednijim tehnikama programiranja, podučiti učenike srednjih škola u Tuzli. Svi su dobrodošli!

kameleon.ba

Views: 627 | Added by: osm | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: