Home » 2016 » November » 16 » Predavanje dr. Almira Azabagića u Osnovnoj školi Mramor
01:04
Predavanje dr. Almira Azabagića u Osnovnoj školi Mramor
Govor
Novosti projekta
Predavanje dr. Almira Azabagića u Osnovnoj školi Mramor
14. Novembra 2016. hranisezdravo
Danas je u Osnovnoj školi Mramor, na inicijativu direktorice škole Belme Smajić i predsjednice Vijeća roditelja škole Selme Džambić, upriličeno predavanje povodom svjetskog dana zdravlja posvećenog dijabetesu.Predavanje za učenike, roditelje i nastavnike održao je dr Almir Azabagić, specijalista nutricionizma, iz Privatne ordinacije porodične medicine Salus, koji je istakao važnost pravilne ishrane, održavanja normalne tjelesne težine i svakodnevne fizičke aktivnosti u prevenciji dijabetesa.

Predavanje
Obracanje direktorice
Direktorica
Direktorica
Publika
Publika
Publika
Publika
Predavanje
Predavanje
Q&A
Q&A
Q&A
Q&A
Rukovanje
Rukovanje
Zahvalnica
Zahvalnica


O dijabetesu
Od osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije 07.04.1948. godine, svake godine obilježava se Svjetski dan zdravlja, koji ukazuje na važnost određenog zdravstvenog problema i o tome obavještava širu društvenu zajednicu. Ove godine Svjetski dan zdravlja posvećen je borbi protiv dijabetesa.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu od dijabetesa boluje oko 350 miliona ljudi. Broj oboljelih je u stalnom porastu , posebno u manje razvijenim zemljama. Procjenjuje se da će dijabetes do 2030. godine biti sedmi vodeći uzrok smrti u svijetu.



Dijabetes je hronična, nezarazna bolest koja nastaje uslijed nedostatka inzulina. Inzulin je hormon pankreasa (gušterače) koji reguliše metabolizam šećera u krvi koji daje energiju potrebnu za život. Njegovim nedostatkom nema normalne potrošnje i razgradnje šećera te u krvi dolazi do povećanja koncentracije šećera i pojave bolesti. Normalna koncentracija šećera u krvi kreće se od 4,3 do 6,1 mmol/l. Dva su tipa dijabetesa:

– Tip 1 – Javlja se u svim životnim dobima, a najčešće kod djece i omladine. To su osobe kod kojih pankreas ne proizvodi inzulin i da bi osoba preživjela mora uzimati inzulin u obliku injekcija, sprovoditi higijensko-dijetalni režim i imati umjerenu fizičku aktivnost.

– Tip 2 – Boluje 90% svih oboljelih. To su najčešće osobe starije od 40 godina i gojazne. Kod oboljelih pankreas proizvodi inzulin ili u količini koja nije dovoljna ili oboljeli ne mogu koristiti taj inzulin na ispravan način.



Najčešći simptomi bolesti su: učestala žeđ i suhoća usta, glad, gubitak tjelesne težine, mučnina i povraćanje, manjak energije, učestalo mokrenje, zamagljen vid, svrbež kože i gljivične infekcije. Uzroci bolesti su: nasljedni faktor, druge bolesti i stanja gdje je dijabetes sekundarna bolesti (alkoholizam, bolesti štitnjače i hipofize), prekomjerno konzumiranje slatkiša, prekomjerni unos hrane-gojaznost, stres, sklonost infekcijama, fizička neaktivnost, prelazni periodi kod muškarca i žene (andropauza i menopauza). Neliječen dijabetes dovodi do niza komplikacija: vida, kardiovaskularnih oboljenja, bolesti bubrega, nerava, infekcija i kožnih promjena.



Dokazano je da se održavanjem normalne tjelesne težine, svakodnevnom fizičkom aktivnošću (redovno vježbanje ili šetnja u trajanju najmanje 30 minuta) i zdravim načinom ishrane (ishrana sa dosta voća i povrća), pojava dijabetesa može prevenirati.
Views: 674 | Added by: Almir | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: