Home » 2016 » January » 15 » Kako su djeca iz škole Dobrnja postala primjer odraslima
22:22
Kako su djeca iz škole Dobrnja postala primjer odraslima
Djeca iz škole Dobrnja

 

15. januar 2016. u 07:21

Kako su djeca iz škole Dobrnja postala

primjer odraslima 

 

„Ako želiš da ti drugi pomognu, najprije pokušaj pomoći sam sebi.“

Djeca iz naselja Dobrnja kraj Tuzle spoznala su ovo zlatno pravilo koje u poslijeratnom bosanskohercegovačkom društvu, nažalost, i neki odrasli još nisu primijenili. 

U želji da školsku zgradu u kojoj pohađaju nastavu učine prijatnijom i udobnijom, uz pomoć nastavnog osoblja organizirali su prikupljanje novca, te tako pokazali svima u naselju da im je istinski stalo da riješe problem. Bio je to tek početak akcije čiji su rezultati vidljivi, a korist od toga osjećat će i buduće generacije. 

Krenimo redom. 

Područna škola Dobrnja pripada matičnoj ustanovi OŠ Mramor, a nastava se izvodi zaključno s petim razredom. Školska zgrada nalazi se u svojevrsnom centru malog naselja okružena drugim značajnijim objektima: mjesnom zajednicom, apotekom, Kulturno-umjetničkim društvom Rudar, džamijom i trgovinom mješovite robe. Školsko igralište gleda na magistralni put Tuzla – Srebrenik. 

S obzirom na to da je ova prizemna građevina bila u trošnom stanju, učenici su odlučili prikupiti novac za novu fasadu kojom bi se mogli ponositi. Smetalo im je i što njihova škola ima neuvjetan sanitarni čvor, te su i ovu opravku stavili u svoje planove. Organizirali su dobrotvornu priredbu oko koje su se svi angažirali u punom kapacitetu, pripremivši kulturno-umjetnički program. Prodajom ulaznica roditeljima i ostalim mještanima, prikupljena su inicijalna sredstva. 

Bio je to tek početak, no ovim gestom učenici i nastavnici su pokazali da su im namjere ozbiljne. U akciju su se uključili Vijeće roditelja,Mjesna zajednica, čak i vjerska zajednica. Svima je bilo u interesu da makar skromnom donacijom doprinesu obnavljanju školske zgrade. Za tri mjeseca prikupljeno je dovoljno sredstava, ne samo za planiranu fasadu i sanitarne čvorove već i za osposobljavanje nove učionice koja bi služila odvijanju nastave za predškolsko odjeljenje. 

   

Nova učionica za predškolski program

Otvaranjem učionice za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, mjesna zajednica Mramor pridružila se svim drugim dijelovima Tuzlanskog kantona koji se mogu pohvaliti stopostotnom obuhvaćenošću djece obaveznim predškolskim programom u godini pred polazak u prvi razred. Rezultat je to sveobuhvatne akcije koju su u protekle tri godine proveli organizacija Save the Children u suradnji s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Tuzlanskog kantona i Pedagoškim zavodom.  

Direktor OŠ Mramor Jasmin Karahmet kaže kako učenici u područnu školu Dobrnja, zapravo, dolaze s područja triju općina, dok škola pripada općini Tuzla. Istovremeno, ovo je i najudaljenija škola od centra Tuzle, pa je samim time učenicima otežan pristup vannastavnim aktivnostima kakve imaju djeca koja žive bliže gradskim četvrtima. Na području Dobrnje nema predškolske ustanove, a kako je od prošle školske godine obavezno pohađanje predškolskog programa za svu djecu, adaptacija učionice za te namjene bila je jedino rješenje. Put nije bio jednostavan, kaže direktor, morali su aktivirati i lokalnu zajednicu, ali najzanimljivije je što su svi htjeli aktivno učestvovati u tome. 

Mališani Dobrnje nastavu predškolskog obrazovanja pohađaju u učionici koja je renovirana i prilagođena potrebama najmlađih. Organizacija Save the Children omogućila je neophodnu edukaciju nastavnog osoblja, a projekt je uspješno realiziran zahvaljujući učešću kompletne zajednice. Na ovom primjeru su i djeca i odrasli mogli naučiti važnu životnu lekciju. Poslušajte šta o tome kaže učiteljica Mirsada Baraković koja je koordinirala akciju prikupljanja sredstava:  

Kroz svoj projekt Obrazovanje po mjeri djeteta, organizacija Save the Children je na području cijelog Tuzlanskog kantona provela opsežnu akciju kako bi se stekli uvjeti da sva djeca u godini pred polazak u prvi razred, mogu ostvariti pravo i obavezu predškolskog obrazovanja i odgoja. Trogodišnja akcija rezultirala je stopostotnim obuhvatom djece na nivou cijelog kantona. 

Nesmetano odvijanje programa predškolskog obrazovanja i vaspitanja u velikoj mjeri olakšava dalje usvajanje gradiva, olakšava komunikaciju između učenika i nastavnog osoblja te harmonizira odnos između djeteta i institucije. 

Infografika: Zašto su predškolski programi toliko važni za našu djecu?   

Rano djetinjstvo je od ogromnog značaja za život svake osobe, te ovaj period relevantni stručnjaci  nazivaju vremenom u kojem su mogućnosti za razvoj otvorene ili zauvijek izgubljene. Prvih pet godina djetetova života su od presudne važnosti za život svake osobe, kada se razvijaju naši potencijali i postavlja temelj zdravlja, intelektualnog, socijalnog i emocionalnog razvoja. Upravo iz tih razloga važno je da sva djeca prođu predškolsko obrazovanje. Rezultati dobro osmišljenog programa predškolskog vaspitanja imaju dalekosežnu dobrobit za cijelo društvo: 

-    Veći obuhvat djece redovnim školovanjem

-    Smanjen procent djece koja napuštaju škole

-    Veći kvalitet i viši nivo stepena obrazovanosti

-    Porast stope zaposlenosti

-    Povećanje prihoda i prosperiteta društva u cjelini

-    Smanjenje izdavanja za zdravstvo, socijalnu pomoć i borbu protiv kriminala.

Pozitivna iskustva u odvijanju predškolskog programa u područnoj školi Dobrnja mogu potvrditi svi – djeca, nastavno osoblje i roditelji. Poslušajte šta su nam rekli: 

Ova višemjesečna akcija koja je rezultirala obnovom škole i uspostavljanjem učionice za predškolski program, vratila je školsku zgradu i školu kao instituciju u centar lokalnih zbivanja.

Povećala se svijest o značaju obrazovanja za rast i prosperitet cijele zajednice, a učenici i nastavni dobili su priznanje za napore koje su uložili. 

Radiosarajevo.ba

Views: 244 | Added by: osm | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: